Haklappens fina historia

När du tänker på en haklapp tänker du säkert på ett litet barn. Nuförtiden tänker vi på när man ska sluta med haklapp men en gång i tiden var detta klädesplagg ett fint inslag bland kungligheter och finare personer.

Ta med dig haklappen till middagen

Under 1600-talet var det mycket vanligt att kvinnor och män i Europa tog med sig sin egen haklapp till middagar. När du bjöds på middag till en adelsmans hus var det alldeles självklart att du skulle ta med din egen haklapp.

Haklappen användes för att skydda kläderna. Kom ihåg att folk på den här tiden inte hade tvättmaskiner. För att kunna använda samma kläder längre var det viktigt att inte spilla på dem under måltider.

Haklappen gled ner till knät och blev servett

Haklappen blev till den fina servetten som vi än idag använder på knät om vi vet hur man äter på lite finare vis. Haklappen var först som en servett som hängde runt personens nacke inför den första rätten.

Kvinnor använde samma typ av tyg som män för haklappen men de valde istället att sticka in det i kragen. Män hängde tyget runt nacken. Par tog med sig sina finaste haklappar till middagsbjudningar för att bete sig på acceptabelt vis.

Med tiden slutade folk ta med sig servetterna av tyg då de fanns på plats och började användas i knät istället för runt nacken.

Pöbeln börjar också med haklappar

När det blev vanligt med haklapp bland de finare i samhället spred sig snart seden till pöbeln. Arbetare hade dock ibland lite problem med att få tygstycket att nå runt den styva arbetarkragen. Det ledde till uttrycket “hard to make the ends meet” som än idag är ett uttryck för att förklara att det är svårt att få pengarna att räcka till.

Barnens plagg

Idag är haklappar barnens domän. Vi köper hårda eller mjuka haklappar till de små för att slippa smuts på kläderna. Vissa kan dock få för sig att fästa en servett i kragen under finmiddagen. Traditionen hänger kvar och en servett som haklapp anses fortsatt vara fint och trevligt. Kom bara ihåg att ta den av när middagen är över!